Mesin Basuh

Hari ini, mesin basuh semakin menjadi jenis. Secara umum terdapat tiga jenis mesin basuh, iaitu pemuatan atas dan pemuatan depan (1 tiub) dan jenis manual (2 tiub). Terdapat juga washing machine mudah alih yang sesuai untuk orang yang tinggal bersendirian. Kerana jenisnya pelbagai, agak sukar untuk mencari mesin basuh yang sesuai dengan keperluan anda.

Pada kesempatan ini, kami akan mengkaji semula jenama mesin basuh yang terbaik, seperti Samsung, LG, Sharp, Polytron, dan lain-lain. Di samping itu, anda juga telah menyediakan tips untuk memilih mesin basuh yang bagus untuk anda. Tolong dengar!

mesin basuh automatik terbaik untuk rumah

Bagaimana untuk memilih mesin basuh? Apabila memilih mesin basuh, pilih produk yang paling sesuai dengan gaya hidup anda. Berikut adalah mata yang boleh anda pertimbangkan dalam memilih mesin basuh yang betul.

Pilih Mesin Basuh Berdasarkan Jenis.

Washing Machine dibahagikan kepada tiga kategori, iaitu mesin basuh memuatkan, memuatkan depan, dan manual atau dua tiub. Jenis yang sesuai dengan keperluan anda? Mari kita cari bersama-sama melalui penjelasan di bawah!

Taipkan pemuatan atas: Mempunyai kuasa basuh yang baik pada harga yang berpatutan.

Kelebihan mesin Loading jenis basuh Top adalah keupayaan kuasa CUC yang kukuh dan harga yang berpatutan. jenis ini berfungsi dengan menggunakan air yang banyak supaya ia boleh membersihkan kotoran lebih mudah. Di samping itu, washing machine Loading Top juga mudah untuk digunakan. Kerana, anda tidak perlu bengkok apabila memasuki atau mengambil dobi supaya belakang anda lebih selesa.

baik, air dan detergen ia dapat mencapai semua tiub basuh supaya mereka tidak meninggalkan sisa detergen menyebabkan cendawan. Walau bagaimanapun, kerana giliran beliau adalah sangat kuat, pakaian cenderung untuk terikat antara satu sama lain dan boleh menyebabkan kedutan.

Rekomendasi : Paket Usaha Laundry Koin.

Sebaliknya, fungsi pengeringan ini mesin laundry jenis adalah agak lemah daripada jenis muatan depan. Kerana, proses pengeringan pada mesin cuci ini biasanya hanya menggunakan udara panas supaya keputusan tidak optimum. Jika anda mahu sistem yang baik pengeringan dan optimum, jenis front loading adalah lebih digalakkan.

Jenis Loading Front: pengeringan secara optimum dan penjimatan air.

Mesin pembasuhan jenis pemuatan depan mempunyai keupayaan pengeringan yang sangat baik. Oleh itu, jenis ini sesuai untuk anda yang ingin mengeringkan pakaian secara optimum. Selain itu, mesin laundry ini juga memerlukan kurang air daripada jenis pemuatan atas. Malangnya, keupayaan pembersihan mesin cuci tidak optimum. Dari segi harga, mesin basuh jenis ini juga agak tinggi.

Mesin basuh memuatkan depan berfungsi dengan mengangkat pakaian dan menjatuhkannya ke dalam air. Dengan cara itu, pakaian tidak akan terikat dan menyebabkan kedutan.

Menariknya, terdapat beberapa produk yang dilengkapi dengan fungsi praktikal, seperti mencuci dengan air suam dan mengeluarkan kedutan. Walau bagaimanapun, penyelenggaraan rutin diperlukan kerana mesin cuci adalah sukar untuk membersihkan dan serat dari pakaian sering menyumbat penapis.

Mesin Basuh Dua Tiub: berkesan mengetuk kotoran.

Seperti namanya, mesin laundry dua tiub (manual) mempunyai washing machine dan pengering yang berasingan. Untuk dapat bekerja secara optimum, jumlah air yang diperlukan cenderung lebih besar daripada dua jenis mesin cuci yang lain. Walau bagaimanapun, aliran air di dalamnya menjadi lebih cepat sehingga sangat berkesan dalam memotong kotoran.

Jenis mesin cuci ini sangat sesuai digunakan untuk membersihkan kotoran yang degil, seperti noda lumpur. Kelemahannya, anda perlu memindahkan pakaian dari tiub basuh ke tiub pengering secara manual.

Laraskan kapasiti Washing Machine dengan bilangan pengguna dan tabiat basuh.

Apabila memilih kapasiti mesin basuh, sangat penting untuk mempertimbangkan bilangan ahli keluarga dan kebiasaan mencuci di rumah. Sebagai rujukan, berat pakaian kotor yang biasanya dihasilkan oleh satu orang dalam sehari adalah sekitar 1.5 kg. Untuk butiran lanjut, lihat ulasan lengkap berikut.

Bagi orang yang hidup bersendirian, memilih Washing Machine dengan kapasiti 6-7 kg.

Jika anda tinggal bersendirian, basuh pakaian setiap hari adalah cukup menyusahkan. Adalah lebih baik untuk mengumpul pakaian kotor dan mencuci setiap tiga hari. Atas sebab ini, mesin basuh 6-7 kg adalah pilihan yang sesuai untuk anda. Mesin basuh ini umumnya mempunyai saiz yang ramping dan harga yang berpatutan.

Gunakan mesin laundry dengan kapasiti 8-10 kg untuk dua orang dan 11 kg atau lebih untuk empat orang.
Jika anda hidup bersama, pakaian kotor yang disusun selama dua hari dapat mencapai berat kira-kira 6 kg. Oleh itu, pilih mesin basuh dengan kapasiti sekitar 8-10 kg supaya anda tidak mencuci terlalu banyak.

Untuk empat orang dan seorang kanak-kanak, mesin basuh dengan kapasiti sekitar 11 kg atau lebih adalah ideal. Dengan kapasiti ini, anda boleh mengumpul pakaian dan membasuhnya sekaligus pada hujung minggu. Di samping itu, gunakan mesin basuh dengan kapasiti lebih daripada 12 kg jika keluarga anda terdiri daripada enam atau lebih.

Jika anda mahu mengeringkan pakaian, juga periksa kapasiti tiub pengering.

Sekiranya anda akan membeli mesin cuci jenis pemuatan depan atau dua tiub, juga periksa kapasiti tiub pengering. Secara amnya, tiub pengering mempunyai kapasiti yang lebih kecil daripada tiub basuh. Sebagai contoh, mesin basuh dengan basuh 10 kg mempunyai tiub pengering kapasiti 5 kg.

Jika anda membasuh pakaian 10 kg, anda perlu berkongsi dalam dua bahagian semasa proses pengeringan. Oleh itu, pilih produk yang kapasiti tiub pengering tidak terlalu kecil sehingga anda tidak perlu mengeringkan pakaian berkali-kali. Jika anda bercadang untuk memakai pengering pakaian setiap hari, pastikan untuk memeriksa fungsi pengering.

Semak dimensi dan kedalaman mesin basuh dan arah pembukaan pintu.

Apabila membeli washing machine, perkara yang tidak kurang penting untuk diperhatikan adalah dimensi, kedalaman, dan arah pembukaan pintu. Inilah penjelasannya.

Untuk jenis pemuatan atas, pilih ketinggian tinggi kira-kira 90 cm supaya mudah dicapai.

Jika anda memilih washing machine jenis memuatkan atas, jangan hanya membetulkannya pada saiz dan bilik pemasangan, tetapi juga memberi perhatian kepada ketinggian. Pilih mesin cuci dengan ketinggian kira-kira 90 cm, terutamanya jika anda seorang wanita. Ini adalah supaya anda dapat menjangkau ke bahagian bawah BAK basuh supaya lebih mudah untuk masuk dan melepaskan cucian.

Untuk jenis pemuatan depan, perhatikan arah pembukaan pintu dan lebar maksimum apabila dibuka penuh.

The Loading jenis mesin basuh Front mempunyai pintu yang terbuka di hadapan. Oleh itu, anda perlu menyemak dahulu sama ada pintu pintu ke kanan atau ke kiri. Memilih yang mengikut lokasi pemasangan supaya anda tidak mempunyai masalah apabila membuka pintu.

Mengetahui lebar maksimum pintu mesin cuci apabila dibuka sepenuhnya adalah sangat penting. Jika pintu itu terlalu besar dan ia tidak boleh dibuka luas, anda akan menghadapi masalah apabila memasuki dan mengeluarkan dobi. Oleh itu, memilih produk dengan saiz pintu yang membolehkan anda untuk membukanya secara optimum.

Beri perhatian kepada fungsi tambahan.

Mesin cuci terkini dilengkapi dengan pelbagai ciri-ciri canggih. Salah seorang daripada mereka adalah fungsi kerjasama telefon pintar. Walau bagaimanapun, lebih banyak fungsi yang dimiliki, lebih mahal harga produknya. Oleh itu, pastikan anda memilih produk yang fungsi dan harga yang mengikut bajet dan keperluan anda.

Kerjasama telefon pintar, boleh mengawal mesin basuh walaupun ia jauh dari rumah
Biarkan pakaian dalam mesin basuh terlalu lama boleh menyebabkan kulat dan kedutan. Dengan menetapkan masa akhir basuh hanya apabila anda pulang ke rumah, anda boleh mendapatkan dobi dengan segera. Selain itu, anda juga boleh menyemak apabila pakaian akan selesai jadi ia adalah berkesan untuk mencegah pakaian lupa untuk dikeringkan.

Fungsi kerjasama telefon pintar membolehkan anda untuk melihat status basuh dengan mudah walaupun anda tidak berada di rumah. Fungsi ini adalah peralatan standard dalam pengeluar terkenal seperti Samsung, Toshiba dan Panasonic. Dengan adanya fungsi ini menjadikan proses basuh yang lebih cekap dan menjimatkan masa. Fungsi ini adalah sesuai untuk mereka yang ingin membuat rumah pintar atau sistem rumah pintar.

Pembersihan automatik Fungsi, Dapat Mengurangkan Kekerapan Cleaning Wash Tiub.

Secara amnya, tiub mesin cuci perlu dibersihkan secara tetap dalam tempoh satu hingga dua bulan. Dengan fungsi pembersihan automatik, anda hanya perlu membersihkannya setiap tiga hingga empat bulan. Walau bagaimanapun, walaupun kekerapan dikurangkan, itu tidak bermakna anda tidak perlu membersihkannya sama sekali.

Untuk jenis pemuatan depan, lebih selamat apabila washing machine dilengkapi dengan fungsi kunci kanak-kanak.

Jika anda tinggal bersama kanak-kanak dan memilih mesin pembasuhan jenis pemuatan depan, perhatikan ketersediaan fungsi kunci kanak-kanak. Kerana jenis mesin cuci ini kedap udara dan boleh menjadi sangat berbahaya jika kanak-kanak memasukinya. Dengan fungsi ini, pintu mesin basuh tidak akan dibuka apabila dikendalikan sehingga lebih selamat untuk anak kecil anda.

Ketahui Tahap Bunyi Bising.

Orang yang tinggal di pangsapuri atau sering mencuci pada waktu malam disyorkan menggunakan mesin basuh yang suaranya tidak bising. Secara amnya, tahap kesunyian dalam kehidupan seharian ialah 45 dB atau kurang daripada itu. Oleh itu, cari mesin basuh dengan tahap bunyi tidak melebihi 45 dB.

Untuk rekod, bunyi bunyi operasi mesin basuh berbeza bergantung kepada sama ada mesin itu mencuci, menghilangkan air, atau kering. Jadi, sila perhatikan tahap tahap bunyi apabila anda memilih mesin basuh yang anda ingin beli.